W kawiarniach coffeemoment staramy się przygotowywać  najwyższej jakości kawy. Do ich parzenia używamy kaw wypalonych wyłącznie  w polskich palarniach.  Poprzez takie działania staramy się wspierać polski przemysł. Aby uzyskać jak najlepszy smak przygotowywanych przez nas napojów do kaw czarnych używamy mieszanek kaw  100% Arabica, natomiast w przypadku kaw mlecznych korzystamy z mieszanki: 80% Arabica i 20% Robusta. Z myślą o osobach nie mogących pić kawy z kofeiną nasze specjały możemy przygotować na bazie espresso ristretto, w którym znajduje się sam olej kawowy, a w procesie parzenia nie dochodzi do ekstrakcji kofeiny ? o szczegóły możesz zapytać baristę J Specjalnie z myślą tych, którzy nie chcą lub nie mogą pić pełnego mleka krowiego mamy przygotowane różnorakie alternatywy. Samodzielnie produkujemy mleka roślinne ? sojowe albo kokosowe. W stałej  ofercie mamy też mleko bez laktozy i mleko odtłuszczone. Mamy szczerą nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie!

Espresso ? klasyka pośród wszystkich metod przygotowywania kawy. Wbrew powszechnej opinii posiada najmniej kofeiny z wszystkich metod parzenia kawy. Wysoka zawartość olejków kawowych i frakcji aromatycznej  sprawia, że espresso jest intensywne w smaku, ale łagodne dla żołądka. Serwuje się go w małych, porcelanowych filiżankach. Do espresso podaje się wodę ? przed spróbowaniem naparu należy wypłukać kubki smakowe, aby wyczuć całą gamę aromatów. Ponieważ nasze  espresso ma tylko 35ml, woda ta świetnie uzupełnia płyny w organizmie. Podajemy ją w przeciwieństwie do innych kawiarni w dużych szklankach i jest całkowicie darmowa.

Espresso  jest bazą wielu innych napojów kawowych. Najlepsze espresso poznaje się po miodowo-orzechowym kolorze cremy z wyraźnie widocznymi pęcherzykami powietrza i cętkami, które powszechnie nazywamy ?tiger skin?. Jest to nic innego, jak delikatny pył powstały po ekstrakcji ziaren najwyższej jakości.  Jest to też wyznacznik, że espresso zostało prawidłowo zaparzone.

Cappuccino jest niezwykle popularnym i przepysznym kawowym napojem. Jest bardzo łagodne, o delikatnym smaku, przygotowywane na bazie espresso uświetnionego mleczną pianką. Włosi, którzy są smakoszami kawy, małe  cappuccino piją tylko rano albo przed południem, najczęściej z jakimś słodkim dodatkiem. Jednak my uważamy, że każda pora jest dobrą porą na cappuccino.

Nazwa tej kawy oznacza po prostu kawę z mlekiem. Jest to aksamitny i bardzo delikatny napój na bazie espresso, do którego dolana jest duża ilość odpowiednio spienionego mleka. Istnieje możliwość podania latte z różnymi syropami ? polecamy domowej roboty syrop waniliowy albo karmelowy. Jest to idealny wybór na dobry początek dnia albo urozmaicenie pracowitego popołudnia. Nasza sztandarowa kawa, czyli duża Cafe Latte przygotowana jest na podwójnym espresso  co oznacza, że jest mocna i mleczna. Uzupełnia więc nie tylko płyny w organiźmie ale i dodaje energii.

Jest to trójwarstwowy kawowy przysmak, którego najniższą warstwę stanowi gorące mleko, nad nim znajduje się aksamitne  espresso, a całość przykryta jest delikatną i puszystą mleczną pianką.

Napój przygotowywany z myślą o fanach kawy i czekolady. Mocha to kawa deserowa przygotowywana na bazie espresso. Do kawy dodaje się  gęstą czekoladę ciemną lub białą, spienione mleko, a całość uświetniona jest bitą śmietaną. Kawa, mleko i czekolada ? połączenie dzięki, któremu Mocha stanowią idealną kombinację na każdą porę dnia! Uzupełnia kalorie, płyny , dodaje energii i pobudza zmysł. Odradzamy  deser do tej kawy, gdyż sama w sobie jest już pysznym deserem!

Czyli duża czarna kawa na bazie podwójnego lub potrójnego espresso. Nazwa Americano powstała podczas II wojny światowej, kiedy wojska amerykańskie wylądowały we Włoszech i żołnierze stwierdzili, że oni mają mocną broń, jednak mocnego espresso nie są w stanie wypić.  Kazali więc baristom dolewać  wodę do  małego espresso.  Ta czarna kawa może być wyśmienita pod warunkiem prawidłowego jej przygotowania. Oznacza to, że do 300ml miękkiej wody o temp 75 stopni dolewamy świeże podwójne espresso.

Idealna dla miłośników kawy z małą ilością gorącego mleka. Świetna jako dodatek do ciasta lub deseru. Duża i gorąca z wyraźnym wyczuciem espresso.

Napój podawany już w XIX wieku w kawiarniach, gdzie serwowano go na gorąco albo na zimno w różnorakimi dodatkami. Tradycyjny smak gorącej czekolady z mlekiem, ozdobionej bitą śmietaną usatysfakcjonuje nawet największego smakosza!

Tradycyjny napój na bazie czarnej herbaty, wzbogaconej przyprawami korzennymi z dodatkiem gorącego mleka. W naszej kawiarni przygotowujemy go na bazie czarnej herbaty ? English breakfast? z dodatkiem przypraw. Idealnie rozgrzewa i pobudza ? jest wspaniałym pomysłem na zimowy wieczór! Dark chai tea to chai latte wzbogacona o espresso. To najbardziej egzotyczna kawa w naszej ofercie - z mlekiem, przyprawami i czarną herbatą! W wersji na zimno i na ciepło.

Mrożone musy owocowe to  idealna alternatywa dla lodów w gorące dni.  Jest to mrożona bomba witaminowa przygotowana w całości z zamrożonych owoców w fantastycznych wariantach smakowych. Dla fanów słodkości polecamy Smoothie Pina Colada, natomiast fanom bardziej wyrazistych i wytrawnych smaków Smoothie Polish Garden. Na pewno każdy znajdzie swoje ulubione połączenie. Smoothie w przeciwieństwie do szejków i koktailii , blendowane jest nie na mleku lecz sokach owocowych.  Każdy mrożony owoc jest w tej mieszance świetnie wyczuwalny  a napój jest bezlaktozowy i wegański.

W coffeemoment oprócz wielu rodzajów kaw podajemy herbaty. Do wyboru herbaty czarne, czerwone, zielone albo owocowe. W ofercie mamy nawet herbaty białe, żółte jak też i ziołowe Te pakowane są po sąsiedzku w Opolu na placu Sebastiana. Wszystkie przepyszne i podawane w dużym dzbanku. Do herbaty na życzenie podajemy cytrynę, miód i imbir.

Na cieplejsze dni polecamy mrożoną herbatę z lodem, mrożonymi owocami oraz świeżymi cytrusami. W wielu wariantach smakowych - malinowym, cytrynowym albo zielona o klasycznym delikatnym smaku na bazie matchy.